Om planten aan je huis toe te voegen heb je geen groene vingers nodig. Hier zijn een paar beste weddenschappen voor je ruimte.

De lente is op komst en daarmee ook allergenen, stof en alle ziektekiemen die je niet in je huis wilt hebben. Als je niet geïnteresseerd bent in het toevoegen van luchtzuiveraars aan je inrichting, kunnen een paar hardwerkende kamerplanten helpen je lucht schoner te houden.

Een eenvoudige set kamerplanten voegt kleur, stijl en een aardse warmte toe aan binnenruimtes, en in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heb je geen groene vingers nodig om kamerplanten in leven te houden.

De sleutel is planten te kiezen die goed gedijen in je specifieke omgeving. Of je nu werkt met weinig natuurlijk licht, een drukke agenda of muffe lucht die gezuiverd moet worden, er zijn genoeg plantenopties om aan je behoeften te voldoen.

Planten voor schonere lucht

Meerdere studies hebben aangetoond dat bepaalde planten in staat zijn om vervuilende, organische verbindingen zoals formaldehyde en benzeen via hun bladeren en wortels te absorberen. Dat absorberen zuivert de lucht rond de plant.

Een NASA studie belichtte zelfs verschillende planten die uitblonken in het reinigen van de lucht om hen heen. Als je gemakkelijker wilt ademen, maar geen luchtzuiveraar wilt aanschaffen, kies dan voor een van deze planten omdat ze de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verbeteren.

Vredeslelie (Spathiphyllum)

Genoemd naar de witte bloesems die aan een overgavevlag doen denken, verwijderen deze ontluikende schoonheden formaldehyde, benzeen en koolmonoxide uit de lucht om hen heen. Vredeslelies kunnen tot 16 centimeter hoog worden en hebben geen direct zonlicht nodig, maar ze moeten wel regelmatig water krijgen.

Engelse klimop (Hedera helix)

Volgens de studie van de NASA is Engelse klimop een fantastische plant om binnenshuis te kweken als je op zoek bent naar luchtfilterend vermogen.

Engelse klimop absorbeert formaldehyde, dat in sommige huishoudelijke schoonmaakmiddelen voorkomt, en kan de hoeveelheid in de lucht zwevende fecaliën verminderen. Ze moet echter buiten bereik van huisdieren gehouden worden, want ze kan giftig zijn als ze haar binnenkrijgt.

Gerbera madeliefje (Gerbera jamesonii)

Deze heldere en kleurrijke bloem heeft een verontreinigende werking en filtert trichloorethyleen en benzeen, chemische verbindingen die in schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen voorkomen. Gerbera madeliefjes hebben wel veel direct zonlicht nodig, dus zet je plant op een goed verlichte plaats en zorg dat je regelmatig water geeft.

Nog niks gevonden wat je zoekt? Je kan ook hier een kijkje nemen naar de beste luchtreinigers voor je huis.

Planten voor weinig licht

Dat je in een ruimte met weinig natuurlijk licht woont, wil nog niet zeggen dat je binnen niet van planten kunt genieten. Deze schaduwminnende soorten zijn de perfecte aanwinst voor elk huis, vooral als het weinig zonlicht heeft.

Slangenplant (Sansevieria trifasciata)

Genoemd naar zijn lange, rechte bladeren, heeft deze supertolerante plant geen direct zonlicht of veel water nodig om te overleven. Hij is gemakkelijk in leven te houden en kan tot 12 centimeter hoog worden.

De slangenplant geeft ook ‘s nachts zuurstof af, in tegenstelling tot de meeste planten, die dat overdag doen. Dat maakt het een prima plant voor een slaapkamer, en hij zou je zelfs kunnen helpen beter te slapen.

Mottenorchidee (Phalaenopsis Blume)

Deze exotisch uitziende bloemen zijn eigenlijk heel eenvoudig te kweken. Ze hebben geen direct zonlicht nodig en je moet de grond laten uitdrogen tussen het water geven door. Dat betekent dat je er niet aan hoeft te denken om heel vaak water te geven.

Deze planten zijn er in twee standaardmaten, een onder de 12 inch soort en een soort die tussen de 18 en 24 inch hoog wordt. De bloei van mottenorchideeën kan tot vier maanden aanhouden en is perfect voor plaatsen met weinig licht.

Gouden pothos (Epipremnum aureum)

Ook bekend als duivelsklimop, kan deze wilskrachtige klimplant bij veel licht binnenshuis overleven. In de jungle kan hij tot 40 voet lang worden, maar in je huis zal hij het waarschijnlijk beter doen als hang- of potplant.

Gouden pothos hebben niet veel licht nodig en verkiezen een gedeeltelijk schaduwrijke omgeving. Ze zijn uitzonderlijk winterhard en voegen helder, vrolijk groen toe aan elk interieur.

Spinnenplant (Chlorophytum comosum)

De woekerende spinnenplant heeft zelden dorst. In feite kan ze een week of langer zonder H2O, dankzij haar buisvormige wortels die voedingsstoffen opslaan. Toch, als je ziet dat de bladpunten bruin beginnen te worden, is het tijd om hem wat te drinken te geven.

De beste manier om een spinnenplant te bewaren en tentoon te stellen is in een hangende mand of een hoge plantenbak, zodat de lange bladeren over de zijkant kunnen bungelen. Wat licht betreft, geeft de spinnenplant de voorkeur aan indirect licht, niet te fel en niet in volledige schaduw.

ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia)

Deze tongdraaier van een plant is bijna onverwoestbaar. Ze verdraagt veel verschillende lichtomstandigheden en kan lange tijd zonder water. Zijn heldergroene bladeren zijn dik en wasachtig om water te helpen sparen. Overbewatering kan de grootste vijand van deze plant zijn.

Het is ook belangrijk de bladeren stofvrij te houden, dus af en toe afvegen met een vochtige doek of een papieren handdoek helpt je ZZ plant gezond te houden. Perfect voor binnenruimten, en het is een geweldige plant voor reizigers.

Succulentenfamilie (Echeveria)

Succulenten zijn tegenwoordig mega-populair in de binnenhuisarchitectuur, ze accentueren bureaus, keukens en overal daartussenin. Hoewel ze een behoorlijke hoeveelheid natuurlijk licht nodig hebben (de meeste geven de voorkeur aan volle, directe zon), hebben planten uit de vetplantenfamilie helemaal niet veel water nodig.

Net als bij de ZZ plant is er meer gevaar bij overbewatering dan bij onderbewatering. Succulenten zijn er in tientallen soorten met een ruime keuze aan mooie kleuren, vormen en maten.

Zelfs als je duim niet de groenste is, zullen deze binnen-vriendelijke planten goed gedijen in het klimaat van je huis, het misschien zelfs verbeteren en er goed uitzien, allemaal tegelijk.

Author

Write A Comment