Van toners en reinigers tot crèmes en essences, we zullen de eersten zijn om toe te geven dat het aantal beschikbare huidverzorgingsproducten duizelingwekkend kan zijn. Voeg daarbij overwegingen over het huidtype en seizoensgebonden verschuivingen, en we zitten ons vaak op het hoofd te krabben over wat onze huid nu eigenlijk nodig heeft. De meeste mensen hebben voortdurend serums en moisturizers in de roulatie, maar is het echt nodig ze allebei te gebruiken? Moeten we een serum vóór of na een moisturizer gebruiken? Wat is het verschil tussen de twee?

Om op deze vragen en meer in te gaan, vroegen we drie dermatologen om antwoorden. Hierna bespreken ze de verschillen tussen deze twee producten, samen met hoe je ze in je routine kunt integreren.

Wat is een gezichtsserum?

“Serums zijn meestal lichtgewicht formuleringen die actieve stoffen afgeven,” legt Hartman uit. “Ze zijn meestal dun en absorberend, waardoor er weinig of niets op het huidoppervlak achterblijft.” En omdat ze geen strikte definitie hebben, kan een serum technisch gezien ook een lotion, gel, of olie zijn.

Serums hebben ook de neiging allerlei huidproblemen aan te pakken, of het nu gaat om anti-aging, het verhelderen van de huid, of het voorkomen van acne. Hoewel ze over het algemeen duurder zijn dan andere huidverzorgingsproducten, zitten ze vol krachtige ingrediënten en kun je met een beetje een heel eind komen. Met dat gezegd, raadt Robinson aan altijd aan je dermatoloog te vragen welke serums je het beste ‘s avonds en overdag kunt aanbrengen.

Wat is een moisturizer?

“Moisturizers gebruiken een dikkere formule om een fysieke barrière te vormen die hydratatie insluit en voorkomt dat de huid uitdroogt,” zegt Robinson. “Bovendien kunnen ze de werking van het stratum corneum (de bovenste huidlaag die uit vet- en oliecellen bestaat) versterken om vocht te helpen vasthouden.”

Sommige moisturizers hebben toegevoegde anti-verouderingsingrediënten, zodat ze dubbel werk doen voor je huid. Maar om een moeilijk huidverzorgingsprobleem (denk: zonbeschadiging) echt aan te pakken, kun je je moisturizer combineren met een kwaliteitsserum.

Gezichtsserums vs. moisturizers: De belangrijkste verschillen

We hebben ontdekt dat serums dunner en lichter zijn, terwijl moisturizers een dikkere, romigere consistentie hebben. Maar hoe zit het met hoe ze werken? “Serums zijn bedoeld om diep in de huid door te dringen om gerichte actieve ingrediënten af te geven, terwijl moisturizers helpen het huidoppervlak te verstevigen, huidcellen beter te binden, en aan het huidoppervlak te werken om de hydratatie te verhogen,” zegt Hartman.

Moisturizers kunnen ook grotere moleculen hebben dan serums. Dit betekent dat een moisturizer meestal niet zo diep, of zo snel, in de huid doordringt als een serum dat doet. Dit kan een tweesnijdend zwaard zijn: als je op zoek bent naar sterke effecten, moet je vertrouwen op je serum, maar als je op zoek bent naar voortdurende hydratatie, is dat de taak van je moisturizer.

Kun je serums en moisturizers samen gebruiken?

González zegt dat het in lagen aanbrengen van de twee echt alles te maken heeft met de producten zelf, hun ingrediënten, en je huidtype. “Zo kan het in lagen aanbrengen van een serum en een moisturizer heel nuttig zijn voor mensen met een erg droge huid,” legt ze uit. “Het serum helpt eventuele actieve ingrediënten af te geven, en de moisturizer helpt het vocht in de huid op te sluiten, het serum in te sluiten, en de actieve ingrediënten te versterken.” Dat gezegd hebbende, als je een huid hebt met neiging tot acne, kan het beter zijn een serum op oliebasis te vermijden.

Hoe serums en moisturizers in lagen aanbrengen

Als het gaat om het in lagen aanbrengen van huidverzorgingsproducten, is volgorde belangrijk. “In het algemeen worden huidverzorgingsproducten in laagjes aangebracht van het dunste naar het dikste, waarbij de dunste producten het eerst op de huid worden aangebracht. Als je nadenkt over de beoogde doelen, is dat logisch. Serums zijn bedoeld om actieve ingrediënten diep in de huid af te geven en de moisturizer vormt een afdichting om de serums werkzamer te maken,” legt Hartman uit.

Om je serum en moisturizer effectief in laagjes aan te brengen, wrijf je eerst het serum over je gezicht en hals. Wacht dan 30 tot 60 seconden voor je je moisturizer erover aanbrengt. “De reden voor het wachten is dat je het serum wilt laten inwerken voor je de moisturizer aanbrengt,” merkt González op.

Hoewel de meeste serums en moisturizers zowel ‘s morgens als ‘s avonds gebruikt worden, zijn er sommige serums of de beste dagcreme die alleen ‘s ochtends gebruikt moeten worden, afhankelijk van hun ingrediënten. Lees zeker de gebruiksaanwijzing van de producten die je gebruikt om uit te vinden welke je ‘s morgens en welke je ‘s avonds moet gebruiken. En zoals altijd, raadpleeg je dermatoloog als je op de een of andere manier onzeker bent. “1

De laatste takeaway

Als je een probleem met je huid hebt dat je wilt verbeteren, zoals donkere vlekken of vroege tekenen van veroudering, kan het toevoegen van een gericht serum aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine helpen om je huid er beter uit te laten zien. En voor wie een droge huid heeft, kan de juiste combinatie van serum en moisturizer echt het verschil maken.

Author

Write A Comment