Wat plantenziektes betreft, zijn er geen vervelender, frustrerender en haartrekkend dan schimmelproblemen. Of je nu microgroenten, kamerplanten of groenten kweekt, plantschimmels zoals echte meeldauw kunnen je planten absoluut ruïneren.

Hier is een eenvoudige regel om plantschimmel op te sporen: Als je plant tekenen begint te vertonen van ongewone vlekken of als er groei op zit die een andere kleur heeft dan de plant, dan heeft hij waarschijnlijk een soort schimmel.

Er zijn verschillende manieren om schimmelproblemen te behandelen, waarvan fungiciden een van de meest voorkomende is. Maar, agressieve sprays die chemicaliën bevatten zijn soms niet de ideale manier om plantenproblemen te behandelen, vooral als ze zich binnen uw huis bevinden.

Als u geen schimmelbestrijdingsmiddelen wilt gebruiken, kunt u deze eenvoudige remedie overwegen: zuiveringszout.

Baking Soda gebruiken om plantschimmel te voorkomen en te behandelen

Voordat we ingaan op het recept, is het belangrijk om te vermelden dat deze remedie het beste kan worden gebruikt als preventieve maatregel in plaats van een volledige behandeling. Nadat je planten bedekt zijn met meeldauw, is het erg moeilijk om het volledig te verwijderen. Gebruik dit recept wekelijks op planten waarvan je weet dat ze gevoelig zijn voor meeldauw en schimmelproblemen, of als je te maken hebt met een hoge luchtvochtigheid (waar schimmels dol op zijn).

  • Een gallon water
  • Een halve theelepel vloeibare zeep
  • Een eetlepel zuiveringszout
    Zorg ervoor dat u dit mengsel snel gebruikt en bewaar het niet – het is niet goed houdbaar.

De vloeibare zeep helpt het mengsel aan de bladeren en stengels van je plant te hechten, dus wees voorzichtig dat je niet een te agressieve zeep gebruikt. Sommige tuiniers, waaronder ikzelf, hebben gemeld dat ze per ongeluk de bladeren van hun planten hebben verbrand met deze spray. Om verbranding te voorkomen:

Breng het mengsel niet aan op planten die aan de volle zon zijn blootgesteld.
Geef uw planten een paar dagen voor het aanbrengen water.
Test het mengsel op een klein deel van uw plant voordat u de hele plant besproeit.
Ik heb ook gehoord van tuiniers die aanraadden tuinbouwolie aan dit mengsel toe te voegen, omdat de olie aan de bladeren zal kleven en de schimmel zal verstikken. Als je dit wilt uitproberen, laat me dan in de reacties weten of dit voor jou werkt!

Nog steeds problemen met plantschimmel?

Zoals ik al eerder zei, als je het moeilijk hebt met zuiveringszout de schimmel in plant af te komen, dan is dat waarschijnlijk omdat je er al teveel op je plant hebt. Het is het beste te gebruiken als een preventieve maatregel.

Je kunt ook proberen je planten te behandelen met melk – ja, melk – en kijken of dat enig effect heeft. Het is een van de vreemdste remedies waar ik van gehoord heb, maar ik heb het geprobeerd en het werkt echt voor mij.

Baking soda, zeep en water is een van de veiligere manieren om plantschimmelproblemen te behandelen, vooral als de aangetaste planten zich in je huis bevinden. Je wilt echt geen fungicide in je hele huis spuiten als je het kunt vermijden!

Author

Write A Comment